Lättbakat bröd

Rostad fänkål, russin och lingon ger det lättbakade brödet smak. Degen rörs enkelt ihop och kan gräddas direkt, men brödet blir fastare och saftigare om den får stå ogräddad i formarna över natten först. Receptet är känt som Carolas julbröd.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg rågsikt
  • 2 dl ljusa sultanrussin
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl sirap - mörk
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 msk fänkål - hel
  • 0,5 msk anis - hel
  • 0,5 msk salt
  • 1 l filmjölk

Gör så här

  1. Smörj två 2-liters brödformar.

  2. Rör ihop alla ingredienserna till degen i en stor bunke.

  3. Fördela den lösa degen i de två formarna. Släta till ytan och strö över lite mjöl. Täck formarna med en handduk och ställ gärna in formarna i kylen över natten.

  4. Sätt ugnen på 170° varmluft eller 200° vanlig ugn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min till 93° innertemperatur. Stjälp upp och låt kallna på galler. Obs! Solrosfrön kan ändra färg och bli gröna när brödet gräddas!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!