Läskande flädersaft med citron
Att göra saft på fläderblommorna är enkelt, underbart gott och läskande. Saften är även perfekt att använda som smaksättare.
Ingredienser
-
25 - 35
fläderblomsklasar
- sköljda
-
3 - 4
citroner
-
1,5 l
vatten
-
1,5 - 2 kg
strösocker
-
50 g
citronsyra
Gör så här
-
Lägg de nyplockade klasarna i en stor rostfri bunke eller hink. Tvätta citronerna noga och skär dem i tunna skivor. Lägg citronskivorna över blomklasarna.
-
Koka upp vattnet och rör ner strösocker och citronsyra, rör så att sockret löser sig. Häll det kokheta vattnet över blomklasarna. Låt det svalna i rumstemperatur, täck sedan och låt stå svalt i 3–4 dygn.
-
Sila saften och häll den i rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp eller frys den för lång hållbarhet.