Läskande flädersaft med citron

Att göra saft på fläderblommorna är enkelt, underbart gott och läskande. Saften är även perfekt att använda som smaksättare.

Katarina Carlgren
Läskande flädersaft med citron
Foto: THOMAS CARLGREN / THOMAS CARLGREN Fotograf Thomas Carlgren // BMB

Ingredienser

  • 25 - 35 fläderblomsklasar - sköljda
  • 3 - 4 citroner
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 - 2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra

Gör så här

  1. Lägg de nyplockade klasarna i en stor rostfri bunke eller hink. Tvätta citronerna noga och skär dem i tunna skivor. Lägg citronskivorna över blomklasarna.

  2. Koka upp vattnet och rör ner strösocker och citronsyra, rör så att sockret löser sig. Häll det kokheta vattnet över blomklasarna. Låt det svalna i rumstemperatur, täck sedan och låt stå svalt i 3–4 dygn.

  3. Sila saften och häll den i rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp eller frys den för lång hållbarhet.

Vad tyckte du om receptet?