Långjästa små valnötsbröd

Långjästa små valnötsbröd har luftigt inkråm och knaprig skorpa. Den långa jäsningstiden är hemligheten bakom de goda bröden.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

 • 10 g jäst
 • 5 dl vatten - kallt
 • 3 dl rågsikt - (165 g)
 • 8 dl vetemjöl special - eko (480 g)
 • 100 g valnötter
 • 2 tsk salt

Gör så här

 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt mjöl, valnötter och salt. Rör ihop kraftigt till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i 8–12 timmar.

 2. Skrapa försiktigt ut den lösa degen på en väl mjölad arbetsbänk, använd degskrapa. Strö mjöl över degen.

 3. Dra försiktigt ut degen med händerna utan att trycka ut luften. Forma degen till en avlång platta, ca 12 x 60 cm. Gör ett treslag; vik den ena kanten in mot mitten och vik därefter över den andra kanten så att det bildas tre lager. Nyp ihop kanten med mjölade fingrar.

 4. Skär degen i ca 4 cm breda bitar. Ta varje bit och vik ihop ändarna mot varandra, nyp ihop och lägg dem med den vikta kanten nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250° varmluft. Sätt samtidigt in en plåt mitt i ugnen.

 5. Dra över papperet med bröden till den heta plåten. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda bröden 13–15 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!