Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Långjästa lingon- och valnötsfrallor

Enkla bröd utan knådning! Bröden har ett fluffigt inkråm och knaprig skorpa. Lingonen i bröden tillför en liten syrlighet och ger vackra röda prickar i bröden. Tänk på att degen är kladdig så en degskrapa är ett bra redskap att jobba med. 

Petra Lindstrand
Långjästa lingon- och valnötsfrallor
Långjästa lingon- och valnötsfrallor
Långjästa lingon- och valnötsfrallor
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 dl valnötter
  • 10 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 6 - 7 dl vetemjöl - (360-420 g)
  • 2 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 1 dl lingon - rårörda
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Grovkrossa valnötterna. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt vete- och fullkornsmjöl, valnötter, lingon och salt. Rör ihop kraftigt till en kladdig deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 10 tim.

  2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Dra ut degen, utan att trycka ut luften, till en avlång platta. Vik över ena långsidan in mot mitten och därefter andra sidan mot mitten. Strö över mjöl. Dra försiktigt i degen och skär den därefter i bitar. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med hjälp av en degskrapa. Strö över mjöl.

  3. Sätt ugnen på 250° varmluft. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 40 min.

  4. Sänk ugnsvärmen till 200° varmluft. Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?