Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky är riktig vårmat. Plocka de späda nässelskotten med handskar på och med sax.

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g lammytterfilé
  • 1 msk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Nässelkroketter

  • 50 g nässlor
  • 600 g potatis - av mjölig sort
  • 75 g prästost
  • 1 ägg - + 1
  • 0,75 dl vetemjöl - + 1 dl
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 l rapsolja

Sky

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1,5 msk schalottenlöksfond - brynt konc

Tillbehör

  • haricots verts

Gör så här

  1. Kroketter: Förväll nässlorna i vatten ca 2 min. Häll bort vattnet och upprepa ytterligare 2 gånger. Spola av nässlorna med kallt vatten och låt rinna av. Finhacka nässlorna.

  2. Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Riv osten. Blanda potatisen med nässlor, ost, 1 ägg och 3/4 dl mjöl. Krydda med salt.

  3. Lägg potatissmeten i en spritspåse utan tyll. Spritsa ut längder på en mjölad skärbräda. Ställ längderna i kylen ca 1 timme.

  4. Skär potatislängderna i ca 4 cm långa bitar. Vispa upp 1 ägg i en djup tallrik. Lägg 1 dl mjöl i en annan tallrik och lägg ströbrödet på en tredje. Doppa potatisbitarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd.

  5. Finhacka rosmarinen. Gnid in rosmarin, salt och peppar i lammköttet. Grilla det direkt runtom ca 2 min på varje sida och sedan indirekt ca 5 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.

  6. Sky: Skala och finskiva löken. Fräs den i 1 msk smör ca 3 min. Häll på vatten, vin och fond. Låt koka utan lock ca 5 min. Mixa skyn slät med mixerstav och vispa i 1 msk smör.

  7. Hetta upp oljan till 180°. Fritera kroketterna, några i taget, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  8. Servera lammytterfilén med nyfriterade kroketter, lökssky och haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?