Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky är riktig vårmat. Plocka de späda nässelskotten med handskar på och med sax.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g lammytterfilé
  • 1 msk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Nässelkroketter

  • 50 g nässlor
  • 600 g potatis - av mjölig sort
  • 75 g prästost
  • 1 ägg - + 1
  • 0,75 dl vetemjöl - + 1 dl
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 l rapsolja

Sky

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1,5 msk schalottenlöksfond - brynt konc

Tillbehör

  • haricots verts

Gör så här

  1. Kroketter: Förväll nässlorna i vatten ca 2 min. Häll bort vattnet och upprepa ytterligare 2 gånger. Spola av nässlorna med kallt vatten och låt rinna av. Finhacka nässlorna.

  2. Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Riv osten. Blanda potatisen med nässlor, ost, 1 ägg och 3/4 dl mjöl. Krydda med salt.

  3. Lägg potatissmeten i en spritspåse utan tyll. Spritsa ut längder på en mjölad skärbräda. Ställ längderna i kylen ca 1 timme.

  4. Skär potatislängderna i ca 4 cm långa bitar. Vispa upp 1 ägg i en djup tallrik. Lägg 1 dl mjöl i en annan tallrik och lägg ströbrödet på en tredje. Doppa potatisbitarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd.

  5. Finhacka rosmarinen. Gnid in rosmarin, salt och peppar i lammköttet. Grilla det direkt runtom ca 2 min på varje sida och sedan indirekt ca 5 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.

  6. Sky: Skala och finskiva löken. Fräs den i 1 msk smör ca 3 min. Häll på vatten, vin och fond. Låt koka utan lock ca 5 min. Mixa skyn slät med mixerstav och vispa i 1 msk smör.

  7. Hetta upp oljan till 180°. Fritera kroketterna, några i taget, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  8. Servera lammytterfilén med nyfriterade kroketter, lökssky och haricots verts.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!