Lammstek med örtpesto

Lammsteken serveras med en extra kryddig och örtig pesto.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 lammstek - benfri (1 1/2 kilo) eller två mindre
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlökar - färska

Örtpesto

  • 1 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl bladpersilja - finhackad
  • 1 kruka oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 dl mandlar - rostade, salta

Tillbehör

  • potatisgratäng med sötpotatis och salvia - se recept
  • spenatsallad med rostade mandlar
  • citron- och rödlökschutney - se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Bind upp steken med steksnöre. Krydda med salt och peppar.

  2. Örtpesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skala och pressa vitlöken. Mixa alla ingredienser till peston med mixerstav.

  3. Bryn köttet runt om i olja. Låt svalna något och gnid in det med ca 3 msk av peston.

  4. Dela vitlökarna. Lägg steken i en ugnssäker form med vitlökarna bredvid. Tillaga steken mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, till 67° innertemperatur.

  5. Låt steken vila ca 10 min innan den skärs i skivor. Ringla lite av peston över, servera resten vid sidan om. Ös köttet med skyn som bildats i formen. Servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!