Lammspett med rostad fänkål och basilikayoghurt

Recept på lammspett med rostad fänkål och basilikayoghurt. Om du vill göra det enkelt för dig, välj färdigriven pecorino-ost.

Petra Lindstrand
Lammspett med rostad fänkål och basilikayoghurt
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g lammkorv - rå, t ex Taylor & Jones
  • 0,5 grönsaksbuljongstärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl couscous
  • 1 fänkålsstånd - stort (400 g)
  • 1 kruka basilika
  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 50 g pecorino
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Koka upp 2 1/2 dl vatten med buljongtärningen.

  2. Fräs tomatpurén i 1/2 msk olja ca 30 sekunder i en kastrull. Rör ner couscousen och låt fräsa med 30 sekunder. Dra av från plattan,  häll över den kokande buljongen, rör om och låt stå under lock ca 5 min. Fluffa upp grynen med en gaffel.

  3. Ansa och skär fänkålen i bitar. Blanda med 1 msk olja på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen tills fänkålen fått fin färg, ca 20 min.

  4. Ta bort skinnet på korvarna. Fördela korvfärsen på 8 spett så att de blir långa järpar. Stek runt om i medelvarm stekpanna ca 10 min.

  5. Strimla basilikan. Blanda yoghurt, basilika, senap, 2 krm salt och 1 krm peppar.

  6. Servera spetten med couscous, grönsaker och yoghurtröra. Riv pecorino-osten och strö över.

Vad tyckte du om receptet?