Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis
Tid i ugn:
Aktiv tid c:a 1 timme
Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis är en smakrik rulle på en bädd av pumpapuré.
Ingredienser
-
600 g
lammbringa
- urbenad
-
4
vitlöksklyftor
-
4 msk
örter
- t ex rosmarin, timjan, hackade
-
1 tsk
salt
- + 0,5 tsk
-
1 krm
svartpeppar
- nymald + 1 krm
-
2 msk
smör
-
1 l
vatten
-
0,5 dl
kalvfond
- konc
Rödvinssås
-
2
schalottenlökar
-
1 msk
smör
- + 1 msk
-
3 dl
rött vin
-
3 dl
sky
- från lammköttet
-
1 msk
rödvinsvinäger
-
2 krm
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Pumpapuré
-
1
butternutpumpa
- (800 g)
-
4 msk
vispgrädde
-
2 msk
smör
-
0,5 tsk
salt
-
0,5 krm
vitpeppar
- nymald
Råstekt potatis
-
500 g
potatis
-
2
vitlöksklyftor
-
2 msk
smör
-
1 msk
örter
- t ex rosmarin och persilja, hackade
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Rostat vitlökssmör
-
2
vitlöksklyftor
-
1 msk
rapsolja
-
50 g
smör
-
0,5
citron
Garnering
-
örter
- t ex, rölleka, timjan, rosmarin, färska
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Lägg lammbringan på en skärbräda med köttsidan uppåt. Skala och finhacka vitlöken. Strö över vitlök och örter på köttet och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rulla ihop köttet till en rulle och bind ihop det med ett steksnöre.
-
Stek rullen runtom i smör i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Lägg rullen i en gryta och häll på vatten och fond. Sätt på locket och sätt in grytan mitt i ugnen. Tillaga 3-3 1/2 timmar, köttets innertemperatur ska vara 72°.
-
Ta upp köttet och låt skyn kallna, (kyl den snabbt i isvatten). Ta bort fettkakan som bildats och sila skyn. Skär köttet i skivor.
-
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll över vin. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt sky och vinäger och låt koka tills ca 2 dl återstår. Vispa i 1 msk smör. Krydda med salt och peppar och sila såsen.
-
Pumpapuré: Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av allt vatten från pumpabitarna och mixa dem med mixerstav. Tillsätt grädde och smör. Krydda med salt och peppar.
-
Råstekt potatis: Skala och hyvla potatisen tunt på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Stek potatisen i smör på medelhög värme tills den börjar få färg på båda sidorna, vänd då och då. Tillsätt vitlök och örter mot slutet. Krydda med salt och peppar.
-
Rostat vitlökssmör: Skala och skiva vitlöken. Lägg skivorna i en kastrull med olja och rosta på medelhög värme. Tillsätt smöret och smält det. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smöret.
-
Lägg upp pumpuré på tallrikar. Lägg på ett par skivor av lammrullen och skeda över lite av vitlökssmöret. Servera råstekt potatis och rödvinssås till. Garnera med färska örter.