Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré

Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré går ganska snabbt att tillaga. Lökskyn har smak av timjan och citron.

Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g lammrostbiff
  • 1 tsk timjan - eller 4 kvistar färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl vatten
  • 1 msk schalottenlöksfond - brynt konc, Bong
  • 2 tsk citron - pressad

Potatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 250 g haricots verts
  • 150 g svarta linser - kokta
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Potatispuré: Koka potatisen mjuk ca 15 min. Skala potatisen och stöt den med en potatisstöt. Smält smöret och häll i mjölken så att den blir varm. Häll mjölken över potatisen och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.

  2. Sätt ugnen på 175°. Krydda köttet med timjan, salt och peppar. Skala och skiva schalottenlöken. Bryn köttet runt om i smör  med vitlöksklyftor och schalottenlök i en stekpanna som tål att stå i ugnen. Sätt i en termometer i köttet. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 20 min.

  3. Lägg köttet på en skärbräda för att vila. Vispa ner vatten, fond och citron i stekpannan.

  4. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Häll av och blanda bönorna med linser och olja. Skär upp köttet och servera med potatispuré, bönor och löksky.

Vad tyckte du om receptet?