Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré

Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré går ganska snabbt att tillaga. Lökskyn har smak av timjan och citron.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g lammrostbiff
  • 1 tsk timjan - eller 4 kvistar färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl vatten
  • 1 msk schalottenlöksfond - brynt konc, Bong
  • 2 tsk citron - pressad

Potatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 250 g haricots verts
  • 150 g svarta linser - kokta
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Potatispuré: Koka potatisen mjuk ca 15 min. Skala potatisen och stöt den med en potatisstöt. Smält smöret och häll i mjölken så att den blir varm. Häll mjölken över potatisen och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.

  2. Sätt ugnen på 175°. Krydda köttet med timjan, salt och peppar. Skala och skiva schalottenlöken. Bryn köttet runt om i smör  med vitlöksklyftor och schalottenlök i en stekpanna som tål att stå i ugnen. Sätt i en termometer i köttet. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 20 min.

  3. Lägg köttet på en skärbräda för att vila. Vispa ner vatten, fond och citron i stekpannan.

  4. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Häll av och blanda bönorna med linser och olja. Skär upp köttet och servera med potatispuré, bönor och löksky.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!