Lammragu med citron och rosmarin

Recept på lammragu med citron och rosmarin. Underbart god gryta som påminner om den italienska klassikern osso buco.
Anna Wendt
Servera grytan med pasta eller potatispuré, parmesan och nymald svartpeppar.
Servera grytan med pasta eller potatispuré, parmesan och nymald svartpeppar. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 800 g lammkött - benfritt, t ex av steken
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morötter - stor eller 2 små
  • 0,5 citron
  • 2 msk smör
  • 2 dl rött vin
  • 2 förp tomater - krossade ­(à 375 g)
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar rosmarin

Tillbehör

  • pasta - eller potatispuré
  • parmesan - riven

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i tärningar. Vänd runt i mjölet blandat med salt och peppar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär av skalet med en potatisskalare.

  2. Bryn köttet i smör i en stor gryta. Lägg ner vitlök och morötter och fortsätt bryna 2–3 min. Häll på vinet och koka ca 3 min.

  3. Tillsätt tomater, fond, lagerblad, citronskal och rosmarin och låt grytan puttra på svag värme under lock ca 2 timmar, tills köttet känns riktigt mört.

  4. Servera grytan med pasta eller potatispuré, parmesan och nymald svartpeppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!