Lammracks med pistaschcrust

Recept på lammracks med pistaschcrust. Låt köttet ligga framme ca 1 timme innan det ska tillagas så att det hinner bli rumstempererat. Använd en termometer så att köttet blir perfekt rosa.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 kg lammrack
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g pistaschnötter - utan skal
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl brödsmulor
  • 1 dl parmesan - riven
  • 0,5 tsk salt - + 2 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald, + 2 krm
  • 25 g smör
  • 3 msk olivolja
  • 0,75 dl dijonsenap

Tillbehör

  • blomkålspuré
  • grillad sparris med parmesan, brynt smör och citronzest

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Skala vitlöksklyftorna. Mixa citronskal, -saft, vitlök, nötter, basilika, brödsmulor och parmesan. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  2. Krydda köttet med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Smält smör och olja i en stekpanna. Bryn köttet runt om så att det får färg. Lägg det i en ugnssäker form.

  3. Pensla senap på köttet och klappa in nötblandningen. 4. Tillaga köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58–60°, beräkna ca 40 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min. Skär upp i kotletter och lägg dem på fat.

  4. Servera med blomkålspuré och grillad sparris med parmesan, brynt smör och citronzest.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!