Lammracks med haricots verts och svamp

Recept på lammracks med haricots verts. Även om vi har som tradition att servera lamm till påsk så är det faktiskt på hösten som lammen slaktas i Sverige. Använd en termometer så att du får köttet perfekt rosa.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Lammracks med haricots verts och svamp
Lammracks med haricots verts Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 kg lammracks
  • 300 g haricots verts - färska
  • 100 g ostronskivling
  • 3 msk rapsolja - + 1 msk
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt - + 2 krm
  • 2 krm nymald svartpeppar - + 0,5 krm
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ingefära - finriven, färsk
  • 1 msk ljus soja

Gör så här

  1. Låt köttet ligga i rumstemperatur i ca 1 tim innan det ska tillagas så att det hinner bli rumstempererad. Sätt ugnen på 150°.

  2. Förväll haricots verts i lätt­saltat vatten i ca 1 min. Spola av i kallt vatten.

  3. Strimla ostronskivlingen genom att dra den i ”remsor” längs lam­ellerna. Värm 3 msk rapsolja i en stekpanna och stek ostronskivlingen i omgångar tills den blir krispig. Låt svampen rinna av på hushållspapper.

  4. Smält smöret tillsammans med olivoljan i en stekpanna. Krydda köttet med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar och bryn det runtom så att det får färg. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in en ugnstermometer i köttet. Ställ köttet mitt i ugnen och tillaga i ca 25 min tills innertemperaturen är 58–60°. Ta ut köttet och låt vila i ca 10 min.

  5. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i ca 1 msk rapsolja i ca 5 min på låg värme. Höj värmen och tillsätt haricots verts, pressad vitlök och ingefära. Fräs ytterligare 1–2 min. Tillsätt­ ­ostronskivling och soja. Krydda med 2 krm salt och 1/2 krm peppar och blanda snabbt ihop.

  6. Skär köttet i skivor och ­servera med haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?