Lammgryta med apelsin, morötter och kikärter

Recept på smakrik lammgryta, en mustig och kryddig gryta med lite söt och fruktig smak. Harissapastan bidrar med ordentlig hetta för den som vill, men går bra att hoppa över. Korianderfrön kan du hitta bland annat av märket Risbergs. Hittar du inte hela korianderfrön kan du ersätta med mald koriander, minska då mängden till 1 msk.

Petra Lindstrand
Lammgryta med apelsin, morötter och kikärter
Lammgryta med couscous Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg lammkött - benfritt, gärna ekologiskt
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 500 g morötter
  • 1 burk kikärter - kokta (400 g)
  • 3 msk korianderfrön - hela
  • 0,5 msk kardemummakärnor - hela
  • 2,5 msk paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 2 dl vatten
  • 5 dl apelsinjuice - färskpressad
  • 2 kanelstänger
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 dl aprikoser

Tillbehör

  • couscous
  • mandelspån
  • harissapasta
  • koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär köttet i 4 cm- stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i grova bitar. Skölj kikärterna i vatten.

  2. Mortla kardemumma- och korianderfrön och blanda med paprikapulver, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen. Ringla över olja och massera in i köttet.

  3. Bryn köttet i två omgångar i olja i en het stekpanna . Låt vitlöken steka med i ca 1 min. Koka ur pannan efter varje omgång med vattnet.

  4. Häll kött och sky i en ugnssäker gryta. Tillsätt lök, apelsinjuice, kanelstänger och buljongtärningarna. Sätt på locket och tillaga grytan mitt i ugnen, 1 1/2 - 2 tim. Lägg i morötterna efter ca 1 tim. Köttet är klart när det är mört och lätt faller sönder.

  5. Hacka aprikoserna. Rör i kikärter och aprikoser i grytan när ca 10 min återstår av tillagningstiden.

  6. Servera grytan med couscous, mandelspån, harissa och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: