Lammgryta från Sicilien
En kryddig och mustig lammgryta blir en perfekt höstsöndagmiddag.
Ingredienser
-
1,5 kg
lammbog
- skivad, med ben
-
2 msk
olivolja
- + 1 msk
-
2 tsk
salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
-
150 g
salsicciakorv
- rå
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
2
morötter
-
2
selleristjälkar
-
2
kanelstänger
-
2
lagerblad
-
1
pomeransskal
- torkat
-
2
kryddnejlikor
-
2 krm
chiliflakes
-
2 dl
rött vin
-
1 förp
passerade tomater
- (500 g)
-
0,5
apelsin
-
2 - 3 dl
vatten
-
1 burk
kikärter
- (400 g)
Garnering
-
bladpersilja
- hackad
-
pistaschnötter
- grovhackade
-
granatäppelkärnor
Tillbehör
-
couscous
Gör så här
-
Bryn köttet i 2 msk olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
-
Snitta upp salsicciakorven och skrapa ur innanmätet. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och fintärna morötterna. Ansa och strimla sellerin.
-
Fräs grönsakerna i 1 msk olja i en gryta. Smula ner korvinnankråmet och fräs tills det blir knaprigt.
-
Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med ca 1 minut. Häll på vinet och låt det koka in till hälften. Blanda i tomaterna. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skala apelsinen med en potatisskalare och lägg ner skalet i grytan. Lägg i köttet. Häll på vattnet. Koka sakta under lock tills köttet är mört, 1 1/2– 2 timmar.
-
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda ner kikärterna i grytan. Strö över persilja, pistaschnötter och granatäppelkärnor. Servera med couscous.