Lammgryta från Sicilien

En kryddig och mustig lammgryta blir en perfekt höstsöndagmiddag.

Caroline Hofberg
Lammgryta från Sicilien
Foto: OVE LINDFORS

Ingredienser

  • 1,5 kg lammbog - skivad, med ben
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 150 g salsicciakorv -
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 2 kanelstänger
  • 2 lagerblad
  • 1 pomeransskal - torkat
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 dl rött vin
  • 1 förp passerade tomater - (500 g)
  • 0,5 apelsin
  • 2 - 3 dl vatten
  • 1 burk kikärter - (400 g)

Garnering

  • bladpersilja - hackad
  • pistaschnötter - grovhackade
  • granatäppelkärnor

Tillbehör

  • couscous

Gör så här

  1. Bryn köttet i 2 msk olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.

  2. Snitta upp salsicciakorven och skrapa ur innanmätet. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och fintärna morötterna. Ansa och strimla sellerin.

  3. Fräs grönsakerna i 1 msk olja i en gryta. Smula ner korvinnankråmet och fräs tills det blir knaprigt.

  4. Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med ca 1 minut. Häll på vinet och låt det koka in till hälften. Blanda i tomaterna. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skala apelsinen med en potatisskalare och lägg ner skalet i grytan. Lägg i köttet. Häll på vattnet. Koka sakta under lock tills köttet är mört, 1 1/2– 2 timmar.

  5. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda ner kikärterna i grytan. Strö över persilja, pistaschnötter och granatäppelkärnor. Servera med couscous.

Vad tyckte du om receptet?