Lammfärspaj med ajvar

Recept på lammfärspaj med ajvar. Ajvar relish är en mixad grönsaksröra med mild eller stark chili. Den finns numera i de flesta livsmedelsbutiker.

Allt om Mat
Lammfärspaj med ajvar
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 300 g lammfärs
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl ajvar relish
  • 0,5 dl persilja - hackad

Tillbehör

  • tomater

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till en pajdeg i matberedare.

  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  3. Fräs färsen i smör. Skala och pressa i vitlöken. Strö på 1 tsk salt.

  4. Vispa ihop ägg, crème fraiche, ajvar och 1/2 tsk salt. Blanda vispet med färs och persilja. Lägg färsröran i pajskalet. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Servera tillsammans med skivade tomater.

Vad tyckte du om receptet?