Lammfärskebab med tillbehör

Massor av smak, saftighet och olika konsistenser.

Lammfärskebab med tillbehör
Lämmfärskebab med tillbehör Foto: Ulrika Pousette

Lammfärskebab med tillbehör

  • 500 g lammfärs
  • 1 gul lök - liten
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl tomater - krossade
  • 1 knippa bladpersilja - stor
  • 0,5 kruka mynta
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk kryddpeppar - mald
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tomatsallad

  • 4 tomater
  • 1 rödlök - liten
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 krm äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung - flytande
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk persilja - finhackad

Tsatsiki

  • 1 gurka
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 dl yoghurt - grekisk
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja

Tillbehör

  • 4 tortillabröd
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda med färs och tomater.

  2. Hacka bladpersilja och mynta, rör ner det i färsen med alla kryddor.

  3. Fukta händerna och forma smeten till platta avlånga rullar. Stek dem på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta.

  4. Tomatsallad: Skär tomaterna i klyftor. Skala och finhacka löken. Vispa ihop olja, vinäger, honung, salt och peppar. Vänd ner tomat, lök och persilja.

  5. Tsatsiki: Halvera gurkan och gröp ut kärnorna. Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Pressa ut så mycket vätska som möjligt. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop yoghurt, vinäger, salt och peppar och blanda med gurkriv och vitlök. Ringla över olja.

  6. Stek tortillabröden i smör och skär dem i långa snibbar. Lägg upp lammfärskebaber, tomatsallad, tsatsiki och tortillasnibbar.

Vad tyckte du om receptet?