Lammfärsbullar i salviakryddad tomatsås

Recept på lammfärsbullar i salviakryddad tomatsås. Rätten går bra att förbereda ­dagen före servering. Värm sås och köttbullar var för sig.

Ingredienser

  • 1 kg lammfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g tomater
  • 6 salviablad
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk tomater - hela (400 g)
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 10 salviablad
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Grovhacka tomaterna. Hacka salviabladen. Fräs lök, vitlök och salvia i olja ca 3 min. 

  2. Tillsätt färska tomater, burk-tomater, buljongtärning och salt. Koka under lock på låg värme ca 30 min. Häll tomatsåsen i en ugnssäker form.

  3. Lammfärsbullar: Skala och finhacka vitlöken. Blanda färs, vitlök, ägg, salt och peppar. Rulla till bollar. Bryn dem runt om i olja. Lägg bullarna i tomatsåsen. Sätt formen mitt i ugnen och tillaga lammfärsbullarna ca 20 min. 

  4. Garnering: Stek salviabladen snabbt i olja och strö dem över köttbullarna. 

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!