Lammfärsbollar eller veggiebollar med örtrostad sötpotatis
I ugn: 10 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Lammfärsbollar eller veggiebollar med hummus och örtrostad sötpotatis är gott i påsk. Här kan man välja fritt om man vill ha lammbollar eller vegetariskt bollar. Kom ihåg att kontrollera om den vegetariska färsen redan är saltad.
Ingredienser
-
850 g
lammfärs
- eller vegetarisk formbar färs
-
0,5 - 1
gul lök
-
0,5 dl
persilja
- hackad
-
2 msk
rosmarin
- hackad
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
2 msk
smör
- eller rapsolja
Gul hummus
-
3
gulbetor
-
1 burk
kikärter
- kokta (400 g)
-
2
vitlöksklyftor
-
2 tsk
gurkmeja
- mald
-
2 - 3 msk
rapsolja
- kallpressad
-
0,5 tsk
salt
Rostad sötpotatis
-
3
sötpotatisar
-
3 msk
olivolja
- eller rapsolja
-
2 msk
smör
- eller rapsolja
-
5 kvistar
salvia
- eller rosmarin
-
1 tsk
flingsalt
Sallad
-
200 g
sockerärter
- färska
-
200 g
ärtor
- frysta
-
50 g
alfalfagroddar
-
0,5 dl
rapsolja
- kallpressad
-
1 msk
citron
- pressad
-
0,5 tsk
flingsalt
Gör så här
-
Skala och finhacka löken. Blanda löken med färsen. Tillsätt persilja, rosmarin, salt och peppar. Forma färsen till bollar och stek dem gyllenbruna runtom i smör eller olja, ca 8 min.
-
Hummus: Skala och koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Skala vitlöken. Mixa gulbetor, kikärter och vitlök. Tillsätt gurkmeja och olja. Krydda med salt.
-
Sätt ugnen på 225°. Skölj sötpotatisen noga i ljummet vatten. Skär dem i skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och sätt in potatisen mitt i ugnen tills de börjar mjukna 10-15 min. Låt potatisen svalna.
-
Sallad: Ansa och strimla sockerärterna. Spola ärterna i kallt vatten så att de tinar. Blanda sockerärter, ärter och alfalfagroddar. Vispa ihop olja, citronsaft och salt. Häll dressingen över salladen precis före servering.
-
Stek potatisskivorna i smör eller olja. Strö över örterna mot slutet. Krydda med flingsalt.
-
Servera lammfärsbullarna med hummus, sötpotatis och sallad.