Lammentrecôte med champinjon-, tomat- och olivsås och gratinerad potatiscocotte

Välj kött i din egen smak och efter vad butiken erbjuder. Såsen, grönsakerna och potatisen passar bra ihop med både nötkött och lamm av olika styckningsdelar.
Allt om Mat
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 700 g lammentrecôte - eller lammytterfilé
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 påse babyspenat - (80 g)

Sås

  • 200 g champinjoner - små
  • 1 ask plommontomater - små
  • 100 g kalamataoliver - urkärnade
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 2 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongstärning
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk smör

Potatiscocotte

  • 650 g potatis
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl potatisvattnen
  • 2 äggulor
  • 2 msk parmesan - riven
  • 0,5 msk ströbröd

Gör så här

  1. Potatiscocotte: Skala och koka potatisen mjuk. Smörj 4 cocotteformar à 1 1/2–2 dl.

  2. Sila av potatisen, men behåll 1/2 dl av vattnet. Salta och krossa potatisen med vatten och grädde utan att vispa för mycket. Tillsätt äggulorna.

  3. Fyll formarna med moset, strö över parmesanost och ströbröd.

  4. Kött: Sätt ugnen på 150°. Torka köttet och krydda med peppar, pressad vitlök och rosmarin.

  5. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Bryn köttet runt om ca 2 min per sida. Salta och lägg det i en ugnssäker form.

  6. Sås: Stek svampen i stekpannan efter köttet 5 min. Tillsätt tomater och stek dem ca 2 min. Blanda ner oliver, pressad vitlök, vatten + buljongtärning och sojasås. Hit kan förberedas.

  7. Sätt ugnen på 150 °. Färdigstek köttet mitt i ugnen ca 25 min, till 60° innertemperatur. Låt köttet vila i aluminiumfolie. Höj ugnsvärmen till 250 °. Gratinera cocotterna mitt i ugnen ca 10 min.

  8. Koka upp såsen och vispa ner en redning på majsstärkelse och vatten. Koka upp igen, vispa ner smöret och smaka av.

  9. Vid servering: Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp det på en spenatbädd på varma tallrikar. Ställ på cocotterna och häll på sås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!