Lakritskaka med svarta sesamfrön

Härlig raw foodkaka med lakrits och svarta sesamfrön. Fri från både gluten och socker. Servera med hallon och hallonsås.
Elisabeth Johansson
Lakritskaka med svarta sesamfrön
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Lakritskaka

  • 3 dl cashewnötter
  • 15 dadlar - urkärnade
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl svarta sesamfrön
  • 2 tsk lakritsgranulat
  • 1,5 msk honung - flytande

Fyllningar, grundrecept, 1 sats

  • 2 dl kakaosmör
  • 5 dl cashewnötter
  • 2 dl vatten
  • 0,5 citron - pressad
  • 1 dl honung - flytande
  • 1 tsk vaniljpulver

Hallonfyllning

  • 0,5 sats fyllning -
  • 1 - 2 msk hallonpulver

Lakritsfyllning

  • 0,5 sats fyllning
  • 2 - 3 tsk lakritsgranulat
  • 0,5 dl sesamfrön - svarta

Hallonsås

  • 2 dl hallon
  • 1 msk honung - flytande

Tillbehör

  • hallon

Gör så här

  1. Lakritskaka: mixa nötterna grovt, tillsätt dadlarna och de övriga ingredienserna och mixa ihop degen.

  2. Tryck ut degen i en springform, cirka 24 centimeter i diameter.

  3. Fyllningar, grundrecept: smält kakaosmöret och ställ åt sidan.

  4. Mixa hälften av nötterna med vatten, citronsaft, honung och vaniljpulver. Mixa i resten av nötterna och kakaosmöret.

  5. Dela upp fyllningen i två skålar med lika mycket i varje.

  6. Hallonfyllning: ta den ena skålen med fyllningen och mixa i hallon­ pulvret.

  7. Bred ut fyllningen över kakan.

  8. Lakritsfyllning: ta den andra skålen med fyllningen och mixa med lakritsgranulat och bred över kakan. Strö över svarta sesamfrön och låt kakan stå i frysen i minst 4–5 timmar.

  9. Hallonsås: mixa ihop hallonen och honungen till en sås.

  10. Servering: servera hallon och hallonsås till kakan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök