Lakritsgräddbullar

Stora, fluffiga mumsmums med smak av lakrits.

Åsa Swanberg
Lakritsgräddbullar
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 3 äggvitor
  • några droppar citronsaft
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 12 smörgåsrån

Topping

  • 200 g mörk choklad - hackad
  • 10 g matolja
  • lakritspulver - eller granulat

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp och tillsätt sedan några droppar citronsaft.

  2. Tillsätt strösockret, lite i taget, under vispning och vispa till en blank marängsmet. Ta upp och smält gelatinbladen i några sekunder i mikro. Blanda ut dem med lite av marängsmeten och vispa sedan ner gelatinet i smeten. Vänd ner vaniljsocker och lakritspulver. Fyll en spritspåse med smeten och klipp en ca 1 ½ cm öppning.

  3. Stansa ut bottnar av smörgåsrån med hjälp av en utstickare, 6–7 cm i diameter. Spritsa marängen i fina toppar på bottnarna. Ställ dem i kylskåp eller frys dem i minst 1 timme.

  4. Smält chokladen tillsammans med oljan över vattenbad och låt den svalna till ca 35 grader. Doppa gräddbullarna i chokladen, vrid dem på slutet och skaka lätt så att överflödig choklad rinner av.

  5. Pudra gräddbullarna med lakritspulver eller granulat och låt dem stelna. Förvara dem i kylskåp.

Vad tyckte du om receptet?