Labneh med pitabröd, aubergine och granatäpple

Recept på labneh med pitabröd, aubergine och granatäpple. Hemmagjorda pitabröd med labneh, avrunnen yoghurt, är en perfekt inledning på en middag och roliga att göra! Det tar lite tid men går jättebra att förbereda. Bröden går utmärkt att frysa, och labnehn gör man flera dagar i förväg.

Petra Lindstrand
Labneh med pitabröd, aubergine och granatäpple
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g grekisk yoghurt - eller turkisk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung - gärna akacia
  • 1 dl granatäppelkärnor

Pitabröd

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 11 dl vetemjöl - (660 g)
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker

Aubergine

  • 1 aubergine
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Tillbehör

  • 50 g oliver - örtmarinerade, t ex snacksoliver, Zeta

Gör så här

  1. Rör ihop yoghurt och salt. Häll yoghurten i en sil med en ren handduk i. Låt rinna av i kylen ca 2 dygn.  

  2. Pitabröd: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet, lite i omgångar och därefter olja, salt och socker. Knåda degen smidig i maskin, 10–15 min. Forma degen till bollar och låt dem vila ca 10 min övertäckta med en tjock bakduk så att de inte torkar ut.

  3. Kavla ut bollarna till runda -kakor på lätt mjölad arbetsbänk, ca 1/2 cm tjocka. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Täck dem med bakplåtspapper och därefter bakduk. Låt bröden jäsa i rumstemperatur ca 1 1/2 timme.

  4. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen i omgångar ca 8 min tills de fått en lätt ljus färg. Låt svalna på galler. Lägg dem därefter i plastpåse så att de inte torkar ut.

  5. Aubergine: Skär auberginen i avlånga klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja. Krydda med flingsalt och tillaga auberginen mitt i ugnen ca 25 min tills den fått fin färg.

  6. Bred ut labnen i en skål, ringla över honung och strö över granatäppelkärnor. Servera labnen med pitabröd, aubergine och oliver.

Vad tyckte du om receptet?