La piú verde – pizza med zucchini

Recept på vegetarisk pizza. Underbart grön pizza med zucchini tillagad på två sätt.
Mitt Kök
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 kg pizzadeg - se separat recept
  • 2 stora zucchini
  • 0,5 dl valnötter
  • 0,5 dl parmigiano - riven
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk olio extra vergine d’oliva
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 mozzarella - à 125 g
  • 0,5 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.

  2. Dela den ena zucchinin på längden. Dela halvorna på längden igen och gröp ur kärnorna. Skär allt i ca 3 cm stora bitar.

  3. Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka zucchini-bitarna i ca 10 minuter. Häll av vattnet. Mixa kokt zucchini, valnötter, parmesan, vitlök och 3 msk olivolja till en pesto med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

  4. Skiva den andra zucchinin på längden till tunna skivor. Hetta upp resterande 1 msk olivolja i en panna på medelhög till hög värme och stek zucchiniskivorna, ca 1 minut per sida. Salta och peppra när de är klara.

  5. Skär mozzarellan i ca 1 cm tjocka strimlor. Lägg dem i en sil och låt eventuell vätska rinna av. Du kan med fördel göra detta kvällen före och låta mozzarellan stå i kylen över natten. Ju torrare mozzarellan är, desto godare blir pizzan.

  6. Olja pizzaplåtarna och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med händerna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta några minuter och forma den sedan igen.

  7. Fördela zucchinipeston på bottnarna, strö över mozzarella och lägg på den stekta zucchinin. Kärna ur oliverna och toppa med dem.

  8. Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter eller tills pizzorna är helt genomgräddade.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på pizzadeg hittar du här!

Recept ur ”Pizza – äkta italienska pizzor till mingel, middag & dessert” (Semic) av Samantha Santambrogio-Öberg Foto Lennart Weibull

Annons: Boken ”Pizza – äkta italienska pizzor till mingel, middag & dessert” hittar du här (Extern länk)

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!