Kycklingwallenbergare med potatispuré och pressgurka

Wallenbergare är en maträtt uppkallad efter Marcus Wallenberg. Originalet är biffar gjorda av kalvfärs och vispgrädde som serveras med potatismos, lingon, ärter och smör. Här görs en variant med kycklingfärs i stället. En favoriträtt till både vardag och fest!

Petra Lindstrand
Kycklingwallenbergare med potatispuré och pressgurka
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 3 dl panko - ströbröd
  • 2 msk smör

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Potatispuré

  • 800 g potatis - gärna mandelpotatis
  • 2 - 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 250 g gröna ärter - små
  • lingon - rårörda
  • smör - brynt

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Pressgurka: Rör ihop socker, ättika och vatten tills sockret har smält. Skiva gurkan mycket tunt, gärna på mandolin eller med osthyvel. Blanda gurkan med salt och låt stå i ca 5 min. Lägg gurkan i en kökshandduk, vrid om och pressa ut vattnet ordentligt. Lägg gurkan i ättikslagen och låt stå i ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg färs och salt i en matberedare och mixa i ca 15 sek. Tillsätt äggulor, grädde, ströbröd och peppar och mixa snabbt till en slät färs.

  3. Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Forma färsen till 8 biffar med vattensköljda händer och panera dem runtom i pankon.

  4. Stek biffarna i smör i en stekpanna, i ca 2 min på varje sida. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och stek vidare mitt i ugnen till 72° innertemperatur, beräkna 12–15 min.

  5. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress. Koka upp mjölk och smör och häll vätskan över potatisen under vispning. Vispa till en slät puré och krydda med salt.

  6. Servera kycklingwallenbergare med potatispuré, pressgurka, ärter och lingon. Häll över brynt smör och garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Brynt smör: Smält 100 g smör i en kastrull på medelvärme. När skummet lagt sig och smöret börjar lukta nötigt och är lätt brynt är det klart.

Sugen på fler husmansrätter? Spana in några av våra favoriter här!