Kycklingspett med salsa verde

Kycklingspett med salsa verde passar också bra på buffébordet. Används träspett ska de ligga i kallt vatten ca 1 timme först.

Monica Eisenman
Monica Eisenman
Kycklingspett med salsa verde
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g kycklingfilé - eller kycklinglårfilé

Marinad

  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 citron
  • 2 tsk oregano
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Salsa verde

  • 2 dl bladpersilja - packad
  • 2 dl basilika - packad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk kapris
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk sardellkräm - eller 2 sardellfiléer, finhackade
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Marinad: Skala och pressa vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ihop alla ingredienser.

  2. Skär kycklingen i bitar och lägg dem i marinaden. Rör om, täck med plastfolie och ställ in i kylen 2–3 timmar, men gärna över natten. Sätt ugnen på 225°.

  3. Salsa verde: Skala och pressa vitlöken. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  4. Trä upp kycklingen på spett och lägg dem på en oljad plåt. Tillaga kycklingen mitt i ugnen ca 15 min, tills den är genomstekt.

  5. Pensla lite salsa verde på kycklingspetten, servera resten vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?