Kycklingspett med chakalaka

Sydafrikanska kycklingspett med chakalaka innehåller spännande kryddor. Chakalaka är en sydafrikansk grönsaksröra som ofta serveras till grillat kött.
Kycklingspett med chakalaka
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 tsk salt

Marinad

  • 0,5 dl russin
  • 0,5 chili - röd, t ex spansk peppar
  • 2 msk koriander - hackad
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk curry - gärna masalacurry

Chakalaka

  • 250 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk curry
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 3 tomater
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 burk vita bönor - (400 g)

Tillbehör

  • bröd

Garnering

  • koriander

Gör så här

  1. Marinad: Finhacka russinen. Hacka chilin Blanda russin, chili, koriander, olja och curry. Putsa och skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Blanda kycklingen med marinaden och låt marinera i kylen ca 8 timmar.

  2. Chakalaka: Ansa och skär vitkålen i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs kål och lök i olja ca 5 min. Tillsätt curryn och låt fräsa med ca 1 minut.

  3. Kärna ur och tärna paprikan. Tärna tomaterna. Blanda ner paprika och tomater i grytan och smula i buljongtärningen. Krydda med salt och cayennepeppar. Låt sjuda utan lock ca 15 min.

  4. Spola av bönorna med kallt vatten och blanda ner i grytan.

  5. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Trä upp kycklingen på grillspett. Krydda med salt. Grilla dem direkt (över glöden) runt om ca 8 min tills kycklingen är genomgrillad. Servera kycklingspetten med chakalaka och bröd. Garnera med koriander.

Vad tyckte du om receptet?