Kycklingsallad med yoghurtsås

recept på sallad med grillad kyckling serverad med yoghurtsås med fetaost. En variant av tabbouleh, med helt durumvete, blir en saftig bas i kycklingsalladen. Kryddig sesamyoghurt med fetaost smakar härligt till den smakrika salladen.

Mitt Kök
Kycklingsallad med yoghurtsås
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

Kyckling

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor - rivna
  • 1 tsk koriander - malen
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • salt

Sallad

  • 3 dl durumvete - helt, (t ex ekologiskt från Frebaco kvarn)
  • 1 l vatten - till kokning, se förpackningen, ca
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1,5 dl pistaschnötter - grovhackade
  • 1 dl rödlök - hackad
  • 2 vitlöksklyftor - hackade
  • 2 dl bladpersilja - hackad
  • 1 dl mynta - hackad
  • 2 msk citron - pressad
  • 2,5 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • salt
  • 5 dl jordgubbar - klyftade, ca
  • 50 g späda salladsblad

Orientalisk yoghurt

  • 3 msk vita sesamfrön
  • 2 vitlöksklyftor - hackade
  • 1 tsk koriander - malen
  • 1 tsk spiskummin - malen
  • 2 krm chiliflakes
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 100 g fetaost
  • salt

Gör så här

  1. Putsa kycklingfiléerna. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner kycklingen. Låt marinera i kylen några timmar.

  2. Gör yoghurten under tiden: Rosta sesamfrö, vitlök och kryddor i en stekpanna, gärna en

  3. Mosa ihop yoghurt och fetaost. Blanda i kryddorna och smaka av med salt. Låt gärna smakerna mogna före servering.

  4. Koka grynen under lock i vatten och buljong, enligt förpackningen cirka 14 minuter. Häll av överblivet kokvatten. Låt svalna.

  5. Blanda grynen med nötter, lök, vitlök och örter. Rör ihop citronsaft, olivolja, chiliflakes och salt. Blanda ner dressingen i grynblandningen.

  6. Grilla kycklingen över glöd. Skär kycklingen i skivor och vänd ner i salladen tillsammans med jordgubbar och salladsblad vid servering. Servera tillsammans med yoghurtsåsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök