Kycklingpaj bourguignon

Den älskade klassikern Boeuf Bourguignon, fast här som paj.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 4 dl dinkelmjöl - siktat eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör - kallt
  • 4 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 300 g kycklinglårfilé
  • smör
  • 100 g champinjoner - färska
  • 125 g schalottenlök - cirka 8 små
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 tsk timjan
  • 3 dl lagrad ost - grovriven
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald
  • 1 ägg - till pensling

Gör så här

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.

  2. Tryck ut hälften av degen i en pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt både bottnen och degbiten vila ytterligare cirka 30 minuter i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

  4. Fyllning: Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna. Sänk värmen och låt eftersteka tills de är genomstekta. Låt svalna. Skär i skivor.

  5. Dela större champinjoner. Skala och halvera löken. Fintärna fläsket. Bryn svamp, lök och fläsk i en liten klick smör. Blanda i timjan.

  6. Varva skivad kyckling och svampfräs i det förgräddade pajskalet. Strö på ost.

  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

  8. Kavla ut resten av degen på mjölat bord och sporra ut remsor. Lägg dem i ett rutmönster över pajen. Pensla remsorna med uppvispat ägg.

  9. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök