Kycklinggryta med svamp och bönor – samma vin i grytan som i glaset!

Recept på en kycklinggryta med god syrlighet från vitt vin. Ett vitt fruktigt vin, som italienska Casal di Serra, passar bra både i och till kycklinggrytan!

Allt om Mat
Kycklinggryta med svamp och bönor – samma vin i grytan som i glaset!
Servera kycklinggrytan med bröd. Foto: Lina Eriksson

Kycklinggryta

  • 1 kg kycklinglårfiléer
  • 1 lök - stor gul
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 tsk oregano
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 5 dl vatten
  • 1 burk tomater - (400 g) hela
  • 3 dl vitt vin - casal di serra
  • 500 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 1 burk bönor - (400 g) stora vita
  • 1 haricots verts - (250 g) paket
  • 1 kruka timjan - färsk

Gör så här

  1. Putsa och skär kycklinglårfiléerna i stora bitar.

  2. Skala, finhacka och stek lök och vitlök i olja. Låt kycklingen fräsa med en stund på hög värme. Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar.

  3. Tillsätt oregano, tomatpuré, buljongtärning, vatten, tomater och vin.

  4. Låt puttra under lock 20-30 min.

  5. Ansa och skär svampen i skivor. Bryn smöret och stek svampen på hög värme. Krydda med 1/2 tsk salt och vitpeppar.

  6. Skölj bönorna i kallt vatten. Lägg dem i grytan tillsammans med svamp och haricots verts. Koka ytterligare 5 min.

  7. Hacka timjanen fint. Rör ner den strax före servering.

  8. Servera grytan med bröd.

  9. Tips! Tycker du att grytan är för tunn, red den med 2 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

Vad tyckte du om receptet?