Kycklinggryta med pumpa & bacon

Majskycklinggryta med pumpa, bacon och svamp bräseras med äppel­juice.
Mitt Kök
Kycklinggryta med pumpa & bacon
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 majskyckling - cirka 1,4 kg
  • 2 msk smör - + 2 msk
  • 2 gula lökar
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 140 g bacon - alspånsrökt
  • 6 kvistar timjan - eller 1 tsk torkad timjan
  • salt
  • peppar
  • 3 dl äppeljuice
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 200 g champinjoner - eller karljohanssvamp
  • 400 g pumpa - utan skal och kärnor
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - + 1 dl matlagningsgrädde

Till servering

  • matvete - kokt
  • haricots verts

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i bitar. Bryn delarna i en stekpanna med 2 matskedar smör och lägg över i en gryta.

  2. Skala och skär lökarna i klyftor. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skär baconen i strimlor.

  3. Stek lök, vitlök och bacon i stekpannan och lägg i grytan. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Späd med äppeljuice och smula ner buljongtärningen. Låt grytan koka upp och sjuda under lock i cirka 30 minuter.

  4. Ansa och dela svampen och skär pumpan i bitar. Fräs i en stekpanna med 2 matskedar smör i cirka 5 minuter. Lägg över i grytan och låt den sjuda i ytterligare 10 minuter.

  5. Red av grytan med majsstärkelsen skakad med matlagningsgrädde. Rör om och koka i 3 minuter. Smaka av kryddningen.

  6. Servera grytan med kokt matvete och haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök