Kycklingbollar i grekisk tomatsås

Kycklingbollar i grekisk tomatsås passar både till vardag och till fest. I Grekland har man ofta kanel i såsen som ger den en god smakbrytning. 
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 g kycklingfärs
  • 0,5 dl oregano - hackad
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 1 citron
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • oregano

Tillbehör

  • fetaost
  • grekiskt lantbröd
  • oliver - svarta och gröna
  • olivolja

Gör så här

  1. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av 1 msk skal och pressa ut 2 msk saft. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Fräs lök och vitlök i olja i en låg vid panna ca 5 min. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med ca 1 minut. Häll över vattnet och tillsätt citronsaft, buljongtärning, lagerblad och kanel. Krydda med salt och peppar. Låt såsen koka under lock ca 20 min.

  3. Blanda kycklingfärsen med oregano, ägg, salt och peppar. Forma färsen till bollar och lägg dem på en blötlagd skärbräda.

  4. Lägg kycklingbollarna i såsen och låt koka under lock ca 10 min.

  5. Strö citronskal och oregano över kycklingbollarna och servera dem med fetaost, bröd, oliver och extra olivolja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!