Kyckling toppad med gurksalsa

Urbenad kyckling är en utmärkt detalj som är snabblagad och enkel att variera. Här serveras kycklingen skivad som en stek toppad med en gurksalsa.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 2 kycklingar - hela, urbenade (à 1 kilo)

Kryddblandning

  • 3 msk farinsocker
  • 1,5 msk vitlökspulver
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 1,5 msk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar

Gurksalsa

  • 1 gurka
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 dl dill - hackad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk rosépeppar - krossad

Tillbehör

  • salladsblad - små

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Blanda samman alla kryddorna. Vik ut kycklingarna och gnid in alla sidor med kryddblandningen. Lägg kycklingarna på en plåt med bakplåtspapper med skinnsidan upp och tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 72°, ca 40 min. Höj ugnsvärmen till 225° och låt kycklingarna få lite färg.

  2. Gurksalsa: Dela gurkan på längden och gröp ut kärnorna. Tärna gurkan. Halvera chilin och skär bort innerväggar och kärnor. Finhacka chilin. Blanda gurka, chili dill, olja, vinäger och rosépeppar.

  3. Skär kycklingen i skivor och lägg den på ett fat. Skeda över gurksalsa och servera. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!