Kyckling satay med nudelsallad

Kycklingsatay recept. Lägger man bambupinnarna i blöt blir de inte så brända. Skär inte köttet i för stora bitar - då tar de längre tid att grilla. Både kyckling, griskött och nötkött passar till sataysåsen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé - skinka eller nötinnanlår
  • 2 msk soja
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - mald

Fruktspett

  • 2 bananer
  • 0,5 ananas - färsk, eller 4 ringar konserverad
  • 1 röd paprika

Nudelsalllad

  • 250 g äggnudlar
  • 1 msk olja
  • 1 röd spansk peppar - liten finhackad
  • 1 vitlöksklyfta - finhackad
  • 1 msk ingefära - finhackad färsk
  • 4 salladslökar - eller 1/2 strimlad rödlök
  • 1 röd paprika - strimlad
  • 1 paprika - gul strimlad
  • 150 g sockerärter - strimlade färska
  • 2 msk japansk soja
  • 2 krm svartpeppar - grovmald

Sataysås

  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 msk olja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm ingefära - spiskummin och koriander, mald, 1 krm av varje
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 msk farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g jordnötssmör
  • 1 msk lime - eller citron, pressad
  • 1,5 dl vatten - + 3 msk under sjudningen

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar och trä upp dem på grillspett.

  2. Blanda soja och olja och pensla köttet.

  3. Salta, peppra och grilla spetten 5-7 minuter. Snurra dem då och då under grillningen.

  4. Servera med grillade fruktspett, sataysås och nudelsallad.

FRUKTSPETT

  1. Den söta grillade frukten passar bra till sataysåsen, och förhöjer färgen på maträtten.

  2. Skär frukt och paprika i bitar och trä upp dem på grillspett.

  3. Pensla dem med olja och grilla dem ca 3 minuter. Snurra dem då och då.

NUDELSALLAD

  1. Servera salladen varm eller kall till spetten.

  2. Koka nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen.

  3. Fräs spansk peppar, vit- och salladslök och ingefära hastigt i olja.

  4. Tillsätt paprikor och sockerärter. Blanda ner nudlarna. Smaka av med soja och peppar.

SATAYSÅS

  1. Det här receptet har jag fått av min svägerska som bott i "satayland" under många år och experimenterat fram receptet på den perfekta såsen.

  2. Skala och finhacka vitlöken.

  3. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor ca 1 min under omrörning.

  4. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3-4 min, rör om då och då. Späd med mer vatten om det behövs när såsen värms upp på nytt. Låt den inte koka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!