Kyckling med apelsin i sötstark srirachasås, stekt ris och yoghurt

Recept på kyckling med apelsin i sötstark srirachasås, stekt ris och yoghurt. Marinera gärna kycklingen över natten. Srirachasås kan bytas ut mot sambal oelek.
Petra Lindstrand
Recept på kyckling med apelsin i sötstark srirachasås, stekt ris och yoghurt
Recept på kyckling med apelsin i sötstark srirachasås, stekt ris och yoghurt Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 kycklingklubbor - (ca 1 kilo)
  • 2 dl basmatiris
  • 2 msk soja - ljus, + 4 msk
  • 1,5 msk srirachasås
  • 3 msk honung
  • 0,5 msk sesamolja
  • 2 fänkålsstånd
  • 2 apelsiner - gärna blodapelsiner
  • 1 knippa salladslök
  • 3 ägg
  • 70 g spenat
  • 2 dl matyoghurt
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna på ett stort fat och blanda med 2 msk soja.

  2. Stycka kycklingen i ben och lår. Vispa ihop 4 msk soja, sriracha, honung och sesamolja. Blanda marinaden med kycklingen på en plåt. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg fänkålen runt om kycklingen.

  3. Skölj den ena apelsinen noga i ljummet vatten och skär den i skivor. Pressa ut 2 msk saft ur den andra apelsinen. Lägg apelsinskivorna runt om kycklingen och häll över apelsinsaften.

  4. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills kycklingen är genomstekt, 80° innertemperatur.

  5. Ansa och strimla salladslöken. Vispa upp äggen med 2 msk vatten och 2 krm salt. Fräs äggen i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt ris och salladslök och låt steka 2–3 min. Blanda i spenaten.

  6. Servera kycklingen med riset, fänkål, sky och yoghurt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!