Kyckling i ugn med svamp och chorizo

Ugnsbakad kyckling med mustig svampsås med chorizo. Svampen kan blandas och varieras efter tillgång. Servera gärna med ris, potatis eller havreris.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g kycklinglårfiléer
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Sås

  • 250 g svamp - t ex kantareller, trumpetsvamp, karljohansvamp eller champinjoner
  • 100 g chorizokorv
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl parmesanost - riven

Tillbehör

  • ris - potatis eller havreris
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda paprikapulver, timjan, salt och peppar. Lägg ut kycklingköttet på en skärbräda och krydda på båda sidor med kryddblandningen. Vik ihop filéerna och lägg dem i en smord ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  2. Sås: Rensa och skär svampen i mindre bitar. Ta bort eventuellt skinn på korven, skär den i bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.

  3. Bryn kantareller och korv i smör ca 5 min. Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med 2–3 min. Häll på grädde och vatten. Tillsätt senap och hälften av parmesanosten. Sjud ca 5 min till såsliknande konsistens.

  4. Ta formen ur ugnen och häll svampsåsen över kycklingen. Strö på resterande parmesanost. Tillaga ytterligare ca 30 min tills kycklingen är genomkokt. Lårköttet från kycklingen blir inte torrt utan bara godare om det får stå lite extra tid i ugnen. Servera med ris eller potatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?