Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Kyckling i ugn med apelsin och fänkål

Recept på lättlagad kyckling i ugn med apelsin och fänkål. Apelsin och fänkål är en av de bästa kombinationerna när frukt ska samsas med mat. Kycklingben tål ugnsstekning bra, hellre för lång tid än för kort, köttet ska gå lätt att ­lossa från benen.
Kyckling i ugn med apelsin och fänkål
Kyckling i ugn med apelsin och fänkål
Kyckling i ugn med apelsin och fänkål
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 900 g kycklingben
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk fänkålsstånd - (ca 300 g)
  • 1 rödlök
  • 1 apelsin
  • 2 dl crème fraiche saffran & tomat
  • olivolja

Tillbehör:

  • 3 dl bulgur - eller couscous

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220°, gärna varmluft. Stöt fänkålsfrön i en mortel. Blanda hälften av den stötta fänkålen med soja. Skala och pressa i vitlök och tillsätt timjan. Vänd kycklingbenen i blandningen och låt marinera ca 10 min.

  2. Ta kycklingbenen ur marinaden och lägg dem i en smord ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Ansa och skiva fänkålen. Skala och skiva löken. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skär halva apelsinen i skivor. Blanda fänkål, lök och apelsinskivor med 1 msk olja. Pressa saften ut den andra apelsinhalvan och blanda med crème fraichen.

  4. Ta formen ur ugnen och strö grönsakerna runtom kycklingen. Häll över crème fraichen. Tillaga ytterligare ca 15 min. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, 82° innertemperatur. Servera kycklingen med bulgur eller couscous.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept på goda kycklingrätter hittar du här: