Kyckling i gräddig citronsås

Recept på kyckling i gräddig citronsås. Citronen ger en frisk och god syra till den gräddiga såsen och de gröna oliverna ger extra smak och friskhet.  

Kyckling i gräddig citronsås
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé
  • 700 g potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 kruka persilja
  • 1 burk gröna oliver - gärna halkidiki (150 g oliver utan lag)
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör:

  • 100 g sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda potatisen med 1 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Stek mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Skär kycklingfilén i bitar. Skala och hacka vitlöken. Stek kycklingen i 2 tsk olja i en stekpanna ca 3 min. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet från halva citronen och pressa ut 2 msk saft. Skär resten av citronen i klyftor. Blanda grädde, citronsaft och buljongtärning i en gryta. Lägg i kyckling och vitlök. Låt koka under lock ca 5 min.

  4. Hacka persiljan och blanda med citronskalet. Rör ner oliver i grytan. Strö persilja och citron över och servera med citronklyftor, potatis och sallad. 

Vad tyckte du om receptet?

Styling: Elisabeth Johansson