Kyckling fylld med äpple & katrinplommon - ersätter gås på Mårtensafton

En riktig festmiddag för många blir det med en stor kyckling och klassiska tillbehör, precis som till en gåsmiddag. Stora kycklingar på 3 kilo finns frysta från Kronfågel, kallade Festkyckling. De kan beställas om de inte finns i butiken.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 kg kyckling - stor
  • 0,5 citron
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald
  • 4 äpple
  • 0,5 pkt katrinplommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 bomullsgarn

TILLBEHÖR

  • 1 sås - se separat recept
  • 1 rödkål - se separat recept
  • 10 potatis - kokt
  • 1 pkt haricots verts - kokta
  • 1 gelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Tina fryst kyckling minst 2 dygn i kylen. Skölj och torka den torr med hushållspapper. Gnid in den med citron in- och utvändigt, salta och peppra.

  2. Klyfta äpplena och ta bort kärnhuset. Fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon, resten läggs i formen.

  3. Bind ihop benen med garn och lägg kycklingen i en ugnsfast form något större än kycklingen. Lägg äppelklyftor och plommon runt om, häll på vatten och klicka smör på kycklingbröstet.

  4. Stek kycklingen längst ner i ugnen i ca 1,5 timme, ös den då och då och fyll på vatten om det behövs. Prova med en provsticka i låret. Är köttsaften klar och genomskinlig är kycklingen klar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!