Kungskrabba med misorisotto, rostad jordärtskocka och svamp
Recept på kungskrabba med misorisotto. Misopasta ingår i misosoppa och ger den speciella umamismaken. Finns att köpa i asiatiska butiker eller i välsorterade mataffärer.
Ingredienser
-
600 g
kungskrabbsben
- (ca 2 ben)
-
150 g
sojabönor
- frysta
-
300 g
jordärtskockor
-
2 msk
olivolja
- + 2 msk
-
1 tsk
flingsalt
- + 1 tsk
-
250 g
svamp
- t ex shiitake
-
50 g
smör
Risotto
-
1,2 l
vatten
-
2 tärningar
svampbuljong
- eller hönsbuljongtärningar
-
1
gul lök
-
3 msk
olivolja
-
3 dl
arborioris
-
3 msk
misopasta
- ljus
-
1,5 dl
parmesan
- riven
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Sallad
-
150 g
fänkål
-
1 msk
citron
- pressad
-
1 msk
olivolja
-
0,5 tsk
flingsalt
Garnering
-
1 kruka
dill
Gör så här
-
Lägg sojabönorna i vatten och låt dem tina. Klipp upp krabbskalet och plocka försiktigt ut köttet. Skär det i mindre bitar.
-
Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna noggrant och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och blanda med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 10 min.
-
Ta ut plåten och lägg svampen bredvid. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1 tsk flingsalt. Tillaga ytterligare ca 10 min.
-
Risotto: Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en kastrull ca 3 min. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Tillsätt buljongen i omgångar under omrörning och koka tills riset är mjukt, ca 20 min.
-
Ta från värmen, rör ner misopasta, parmesan och peppar. Späd ev med mer buljong, risotton ska vara krämig, nästan lös.
-
Sallad: Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda med citronsaft, olja och flingsalt.
-
Bryn smöret tills färgen är mörkt brun och det doftar nötigt. Ta av från plattan, tillsätt krabbkött och bönor och värm ca 1 minut.
-
Fördela risotton i djupa tallrikar. Toppa med jordärtskocka och svamp, krabbkött och bönor. Ringla på lite av det brynta smöret och garnera med dill.