Kryddpeppriga köttbullar

Recept på köttbullar med kryddpeppar. Gör ett stekprov innan du rullar köttbullarna. Krydda ev färsen med mera salt och kryddpeppar efter avsmakningen. Laga gärna i god tid och frys in. Garnera med färska örter inför serveringen.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 potatis - medelstor kokt skalad
  • 400 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk kryddpeppar - nymalen
  • 4 msk mjölk
  • smör - till stekning
  • timjanblad - plockade eller rosmarinblad

Till servering

  • rårörda lingon - se separat recept

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken och fräs dem mjuka i oljan, utan att de tar färg, ca 5 minuter. Låt svalna.

  2. Riv potatisen på den grövsta sidan av rivjärnet.

  3. Blanda nöt- och fläskfärs, salt och kryddpeppar. Blanda i lök och potatis. Blanda i mjölken.

  4. Forma färsen till matskedsstora köttbullar.

  5. Bryn köttbullarna i smöret, inte för många åt gången, och ta upp på ett fat. Skaka pannan så att de blir brynta runt om.

  6. Lägg tillbaka alla brynta köttbullar i pannan och efterstek utan lock 5-10 minuter, tills de är genomstekta. Lägg köttbullarna på ett fat och garnera med örtblad. Servera med lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på rårörda lingon hittar du här!

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök