Kryddigt lamm med rostade rötter, bovete och ostkräm

Lammkött är mört att grilla. Här passar lammytterfilé eller kotletter med ben bra. Labneh är en syrlig färskost från Mellanöstern.
Foto: PER RANUNG

Ingredienser

  • 500 g lammytterfilé
  • 800 g rotfrukter - färska, t ex morötter, små betor, persiljerötter,lökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl bulgur
  • 0,5 pkt saffran (à 1/2 g)
  • 0,5 dl bovete - helt
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 75 g labnehost - ca 5 bollar, eller annan getost, t ex chèvre
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk olivolja - + 2 msk olivolja

Kryddblandning

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 1 dl slätbladig persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk curry
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Kryddblandning: Sätt ugnen på 225° och varmluft. Skala och pressa vitlöksklyftan och blanda med saltet. Mixa alla ingredienser med mixerstav till en kryddpasta.

  2. Putsa och skär lammfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Gnid in dem med 1 msk av krydd-pastan.

  3. Skrubba eller skala rotfrukterna. Blanda den med olja och salt. Lägg dem på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Koka bulgurn enligt anvisning på för-packningen tillsammans med saffranet.

  5. Rosta bovete och sesamfrön i en torr stekpanna 2–3 min. Grilla  eller stek köttet ca 3 min på varje sida.  Strö över lite av kryddblandningen.

  6. Mixa ost och yoghurt. Fördela ostkrämen på tallrikar och lägg på bulgur, rotfrukter och kött. Strö över boveteblandningen och servera med resterande kryddblandning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!