Kryddigt fröbröd

Kryddigt fröbröd blir ett tungt och saftigt bröd. Rivna morötter och yoghurt ger saftighet till fröbrödet.   
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 morötter - (à 125 g)
  • 3,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 påse brödkryddor - (16 g)
  • 3 dl yoghurt - naturell (3 %)
  • 0,5 msk flingsalt
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 dl havregryn
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 10 dl rågmjöl - grovt (550 g)

Gör så här

  1. Skala och riv morötterna. Värm vattnet till 37°. Lös upp jästen i vattnet och blanda ner alla ingredienser utom rågmjölet. Tillsätt rågmjölet, lite i taget, och knåda degen 2–3 min, den ska vara ganska kladdig.

  2. Lägg en handduk över degen och låt jäsa ca 1 timme.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma två bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Låt kallna på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!