Kryddiga enchiladas med bönor och avokadosalsa
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 25 minuter
Kryddiga enchiladas med bönor och avokadosalsa är en god vegorätt som gratineras i ugnen. Förbered gärna den inlagda jalapeñon dagen före.
Ingredienser
-
4 stora
tortillabröd
- eller 8 små
-
1
gul lök
- liten
-
2
vitlöksklyftor
-
1
chipotle (torkad chilifrukt)
- (rökt chili)
-
1 msk
olivolja
-
1 msk
rödvinsvinäger
-
1 burk
tomater
- krossade (400 g)
-
1 förp
kidneybönor
- (380 g)
-
1 förp
vita bönor
- (380 g)
-
0,5 tsk
kardemummakärnor
- krossade
-
1 tsk
salt
-
2 dl
crème fraiche
-
1 dl
cheddarost
- riven
Inlagd jalapeño
-
6
jalapeño
-
1 dl
vatten
-
3 msk
ättiksprit
- (12 %)
-
1,5 msk
salt
Avokadosalsa
-
2
avokador
-
40 g
soltorkade tomater
- marinerade (6–8 st)
-
1
vitlöksklyfta
-
0,5
röd chili
- t ex spansk peppar
-
2 msk
lime
- pressad
-
2 krm
salt
Garnering
-
60 g
mâchesallad
Gör så här
-
Inlagd jalapeño: Koka upp vatten, ättika och salt. Skiva jalapeñon och lägg den i den kokande lagen. Häll upp i en burk och låt kallna. Förvara i kyl.
-
Salsa: Tärna avokadon. Finhacka tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda avokado, tomater, vitlök och chili. Tillsätt limesaften och krydda med salt.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chipotlechilin. Fräs lök, vitlök och chipotle i olja i en kastrull. Häll på vinägern och de krossade tomaterna. Koka upp. Skölj bönorna i kallt vatten och häll ner dem i kastrullen, koka ca 5 min. Krydda med kardemumma och salt.
-
Sätt ugnen på 225°. Fördela bönröran på tortillabröden och rulla ihop. Lägg dem i en ugnssäker form. Bred crème fraichen på rullarna och strö över osten.
-
Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills den fått fin färg. Toppa med mâchesalladen och servera med inlagd jalapeño och avokadosalsa.