Kryddig plommontarte med hasselnötter och rosmarin
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Kryddig plommontarte med hasselnötter och rosmarin är godast nygräddad. Variera med äpplen eller päron.
Ingredienser
-
10
plommon
- t ex Victoria
-
0,75 dl
hasselnötter
- grovhackade
-
2 msk
honung
-
0,5 tsk
kanel
- mald
-
0,5 tsk
kardemumma
- stött
-
0,5 tsk
rosmarin
- finhackad
-
1
smördegsplatta
- rektangulär kyld (250 g)
Pensling
-
1
ägg
Garnering
-
florsocker
- ev
Tillbehör
-
vispgrädde
-
vaniljpulver
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Kärna ur plommonen och skär dem i bitar. Blanda plommon, nötter, honung, kanel, kardemumma och rosmarin.
-
Rulla ut smördegen och skär den i 8 lika stora bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Fördela plommonblandningen på varje degbit. Rulla in lite av smör-degens kanter på alla sidor runt om frukten. Pensla smördegen med uppvispat ägg.
-
Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de fått fin färg och smördegen är frasig.
-
Pudra eventuellt lite florsocker över bakverken strax före servering. Servera tarterna ljumma med vispad grädde smaksatt med lite vaniljpulver.