Kryddig lingonsill

Recept på inlagd sill med lingon. Julig sill som smakar både lingon och pepparrot. Frysta lingon blandas ner i lagen för att ge fin färg och god smak. Rätten kräver minimal arbetsinsats men du ska börja 2 dagar före. Förvara svalt.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Kryddig lingonsill
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 1 förp inläggningssill - (420 g)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 7 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 1 rödlök
  • 1 bit pepparrot - (ca 5 cm)
  • 1 dl lingon
  • 0,5 dl dill

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Koka upp vatten, socker, ­ättika, kryddpepparkorn, lagerblad och kanelstång tills sockret lösts upp. Låt lagen kallna.

  2. Skala, halvera och skiva löken. Skala och skär pepparroten i 1 cm stora bitar.

  3. Skölj sillen och låt den rinna av. Skär den i 1 cm sneda bitar.

  4. Varva sill, lök, pepparrot, ­lingon och dill i en stor burk. Häll på lagen och låt sillen dra i kyl ca 2 dygn.

  5. Garnera sillen med dill vid ­servering.

Vad tyckte du om receptet?