Kryddig lax med ljummen couscoussallad

Kryddig lax med ljummen couscoussallad får god syra från granatäppelkärnor och yoghurtsåsen. Couscous kan bytas ut mot andra gryn som finns hemma, t ex havreris eller bulgur.

Kryddig lax med ljummen couscoussallad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 200 g couscous
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk honung - flytande
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 granatäpple
  • 60 g sallad - blandad
  • 0,5 dl mandel - rostad, flagad
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen. Lägg couscousen på ett fat. Ringla över 1 msk olja och låt svalna.

  2. Skär laxen i 4 bitar. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Blanda samman paprika, spiskummin, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Strö kryddblandningen på laxen. Ringla över 1 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Rör samman yoghurten med honung och sambal oelek. Krydda med 1 krm salt.

  4. Halvera och kärna ur granatäpplet. Blanda couscousen med granatäppelkärnor, sallad och flagad mandel. Lägg på laxbitarna och servera yoghurtsåsen till.

Vad tyckte du om receptet?