Kryddgravad lax

Recept på kryddgravad lax. Först gravas laxen. Sedan rullas den i en kryddblandning med bland annat spiskummin och ingefära och skärs i skivor.

Kryddgravad lax
Kryddgravad lax med spiskummin och ingefära. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - utan skinn
  • 0,5 dl dill - hackad
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 0,5 msk vitpeppar - krossad

Kryddblandning

  • 0,5 dl rårössocker
  • 0,75 msk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk ingefära - mald
  • 0,5 tsk spiskummin - mald
  • 1 krm kanel - mald

Gör så här

  1. Gnid in laxen väl med dill, socker, salt och peppar. Lägg den i en plastpåse och grava den i kylen 2–3 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

  2. Kryddblandning: Blanda samman sockret med alla kryddor. Skrapa bort dillen från den gravade laxen. Gnid in med kryddblandningen.

  3. Skär laxen i tunna skivor och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Lästips! Så lyckas du med gravad lax