Kryddgravad lax

Recept på kryddgravad lax. Först gravas laxen. Sedan rullas den i en kryddblandning med bland annat spiskummin och ingefära och skärs i skivor.
Kryddgravad lax med spiskummin och ingefära.
Kryddgravad lax med spiskummin och ingefära. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - utan skinn
  • 0,5 dl dill - hackad
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 0,5 msk vitpeppar - krossad

Kryddblandning

  • 0,5 dl rårössocker
  • 0,75 msk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk ingefära - mald
  • 0,5 tsk spiskummin - mald
  • 1 krm kanel - mald

Gör så här

  1. Gnid in laxen väl med dill, socker, salt och peppar. Lägg den i en plastpåse och grava den i kylen 2–3 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

  2. Kryddblandning: Blanda samman sockret med alla kryddor. Skrapa bort dillen från den gravade laxen. Gnid in med kryddblandningen.

  3. Skär laxen i tunna skivor och servera.

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!