Kryddbräserad skivad lammstek med dinkel- risotto
I ugn: 2 timmar och 30 minuter
Aktiv tid c:a 2 timmar
En rätt som lagar sig själv under flera timmar och kan stå kvar och vänta i ugnen. Kryddblandningen kan förberedas och gnuggas in i köttet dagen före. Skivad lammstek beställs i köttdisken. Rätten kan även lagas av benfri lammstek. Dinkel gör risotton mindre krämig och med mer tugg. Labans dinkelris har något kortare koktid än andra dinkelsorter.
Ingredienser
-
2 kg
lammstek
- skivad, med ben
-
2 tsk
salt
-
4 msk
rapsolja
-
2
morötter
-
2
gula lökar
-
4
vitlöksklyftor
-
2 dl
vitt vin
- torrt
-
2 msk
chilisås
-
1 dl
tomater
- passerade
-
1 - 2 dl
vatten
-
2 msk
kalvfond
- konc
Kryddrubb
-
1 msk
spiskummin
- hel
-
1 msk
koriander
- hel
-
5
kryddpepparkorn
-
1 msk
timjan
-
1 msk
oregano
-
1 tsk
svartpeppar
- nymald
-
1 msk
paprikapulver
- gärna starkt
Dinkelrisotto
-
1
butternutpumpa
- (ca 400 g)
-
3 msk
olivolja
-
1 tsk
flingsalt
-
2
vitlöksklyftor
- pressade
-
3 dl
dinkel
- hel
-
13 dl
vatten
-
2,5 tärningar
hönsbuljong
-
2 dl
västerbottensost
- riven
-
oregano
- färsk
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Sockerärter
-
150 g
babyspenat
-
300 g
sockerärter
-
1
vitlöksklyfta
-
2 msk
olivolja
-
1 dl
pumpakärnor
-
1 tsk
flingsalt
Garnering
-
oregano
Gör så här
-
Börja med kryddrubben. Rosta de fyra första kryddorna i en torr stekpanna. Stöt dem i mortel och blanda med resterande kryddor. Putsa bort hinnor och gnid in kryddorna i köttet. Hit kan förberedas dagen före.
-
Sätt ugnen på 125°. Skär några snitt i kanten på varje skiva kött. Salta och bryn köttet hastigt runt om i 2 msk olja och lägg över i en långpanna.
-
Skala och skär morot och lök i tärningar. Lägg morotstärningarna på köttet i långpannan. Fräs löken glansig i 2 msk olja. Pressa i vitlök och fortsätt fräsa en kort stund. Häll på vitt vin, chilisås och passerade tomater.
-
Häll såsen över köttet och sätt in mitt i ugnen. Täck med bakplåtspapper och ugnsbräsera ca 2 1/2 timme. Ös köttet några gånger med tomatskyn som bildas i långpannan. Tillsätt mer vatten om det verkar torrt. Tillsätt kalvfond om du använder benfritt kött.
-
När köttet är så mört att det i princip faller av benen är det klart.
-
Dinkelrisotto: Klyfta och kärna ur pumpan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och strö över salt. Sätt in den i ugnen och låt stå ca 1 timme på falsen över lammet.
-
Fräs vitlök i 2 msk olja i 2 min. Tillsätt dinkel och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningar och låt koka ca 30 min utan lock på svag värme. Rör då och då.
-
Skär bort skalet från pumpan och skär den i tärningar. Tillsätt pumpan när nästan all buljong kokat in. Rör ner ost och peppar. Garnera med lite färsk oregano.
-
Sockerärter: Skölj spenaten och skär sockerärterna på diagonalen. Skala och skiva vitlöken tunt. Förväll sockerärterna i kokande lättsaltat vatten ca 30 sekunder. De ska fortfarande vara krispiga.
-
Hetta upp en rymlig stekpanna eller wok med olivolja och vitlök. Fräs vitlöken, utan att den blir brynt. Lägg i pumpakärnor, spenat och sockerärter och vänd runt i stekpannan tills allt är varmt. Salta. Servera med köttet och dinkelrisotton.