Kryddbakad kycklingsteak med ananas och salsa

Kryddbakad kycklingsteak med ananas, picklad lök, salsa och spetskål är en tacofierad söndagsstek av kyckling. Kycklingsteak är en urbenad kycklingklubba. 
Martin Moses
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 800 g kycklingsteak
  • 1 ananas - liten

Marinad

  • 1 msk chilisås
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk koriander - mald
  • 1 tsk paprikapulver - rökt
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk lime - pressad
  • 1 tsk srirachasås

Picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt

Rökig tomatsalsa

  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk paprikapulver - rökt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 tomater
  • 0,5 tsk salt

Örtfärskost

  • 150 g färskost - naturell
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Ingefärsmarinerad spetskål

  • 1 spetskål - lila eller grön
  • 1 bit ingefära - (5 cm)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 msk fisksås - asiatisk
  • 0,5 tsk salt

Sojarostade cashewnötter

  • 150 g cashewnötter
  • 2 msk soja - gärna Kikkoman

Tillbehör

  • libabröd
  • gurkstavar

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Lägg i löken, koka upp och låt kallna.

  2. Tomatsalsa: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt tomatkross, vatten, vinäger, liquid smoke, paprikapulver och socker. Låt sjuda under lock ca 30 min. Skär tomaterna i fjärdedelar. Skär ut kärnhusen och lägg i såsen. Låt koka ytterligare ca 20 min. Skär tomatköttet i ca 1x1 cm och blanda ner i såsen. Salta.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i jämnstora bitar. Skala och skär bort den grova stocken på ananasen och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg kyckling i en ugnssäker form, ananasen i en separat form. Rör ihop  ingredienserna till marinaden och fördela över kyckling och ananas.

  4. Tillaga kycklingen högt upp i ugnen ca 7 min. Ställ in ananasen och stek ytterligare ca 5 min tills kycklingen är genomstekt. Ta ut och låt svalna något innan den skärs i tunna skivor.

  5. Örtfärskost: Mixa örterna med oljan till grov röra med mixerstav eller i matberedare. Blanda i färskosten och krydda med salt och peppar.

  6. Spetskål: Skala och riv ingefäran. Mixa den med olja och limesaft. Finstrimla kålen och blanda med ingefärsoljan och fisksås. Krydda med salt.

  7. Nötter: Sänk ugnsvärmen till 175°. Blanda nötter och soja på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 15 min. Hacka nötterna grovt.

  8. Servera kycklingen med picklad lök, tomatsås, örtfärskost, spetskål, cashewnötter och gurka på libabröden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!