Krusbärskaka med glasyr

Recept på krusbärskaka med ingefärsglasyr. Det här är lite tyngre kaka än en vanlig sockerkaka och den håller sig saftig länge.

Krusbärskaka med glasyr
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl rårössocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 150 g krusbär

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk ingefära - finriven
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Snoppa krusbären. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt emellan.

  2. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ner mjölblandning och mjölk i smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Tryck i krusbären.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–55 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna.

  4. Glasyr: Blanda florsocker, ingefära och vatten och rör till en jämn glasyr. Häll glasyren på kakan och låt den stelna.

Vad tyckte du om receptet?